Daisypath - Anniversary

Wednesday, February 5, 2014

Something Knowledgeable...




Wednesday, October 30, 2013

Next Project : D.I.Y Veil Nikah & Photobooth Props

Assalamualaikum dear readers~~~

Minggu ni bz settle kan form nikah utk tandatangan 2 org saksi, wali & me kat dpn jurunikah then kena antar form ke PAID plak..huhuhu...

Btw, nk bgtahu yg start next week nk kena siapkan brg2 nikah & doorgifts reception...bulan lps dh siapkan dlm 100++ potpouuri & now kena habiskan sume skaligus...which means, ade lg balance 300++....

2nd week of Nov pulak nk kena start antar kad jemputan kt kwn2 yg konvo uia & bermula nya end year sales, so meaning that aku dh boleh shopping perabihkan duit utk brg2 kawen yg x cukup sbb nk tngu sales gila2 baru boleh g beli brg2 utk letak atas dulang hantaran...hahahaha...

Ape2 pun, yg plg penting skali aku kena g beli brg2 utk d.i.y veil nikah e.g kain chiffon, lace & beads...haaaaa, time ni lah nk tnjuk skills menjahit & mem"beading" sbb aku kan dh bljar drp ex-bos msa kje kt butik tudung dlu...

Nak buat veil nikah yg simple ala2 diana amir pakai ni


Selain tu, aku gak nk kne start buat sikit2 props utk photobooth supaya xde lah boring je guest yg dtg reception tu nanti...atleast dorg bleh main2 dgn props utk snap gmbar sementara nk tngu pengantin dtg...hehehehehe....

Contoh Photobooth Props





Yg ni dlm perancangan nak buat tapi mcm susah sebab kena potong ikut shape


Google Free Photobooth Props utk memudahkan kerja2 d.i.y anda

ok, korg tngu jelah utk next post aku berkenaan tutorial veil nikah & photobooth props...entry kali ni utk bg mukadimah je yg sebenarnye...

P/S: MF baru balik drp treasure hunt di Penang & dpt hadiah ke3...Rezeki org yg nk kawen tu tetap ade wlaupun x byk...in shaa Allah..Aamiin Ya Rabb al-amin...

Tuesday, October 22, 2013

Wedding Preparation

Assalamualaikum dear readers...

Dh lama x update kat blog ni, so arini nk tmbah post baru regarding my coming soon wedding...

Baru2 ni dh siap invitation card & now focused on the next step which is solemnization arrangement pulakkk~~~

Invitation Card 


Now, i'm super duper bz dgn urusan nikah like fill in online form, print out document, photostat, nk dpt kan pengesahan PPN & hantar document kt PAID...

Surat kebenaran nikah pihak lelaki


Klau nk tahu, aku ni nikah & sanding sume kt kampung di semenyih even tough aku duk kt seremban & alamat dlm ic pun N9 so ade bykkkk kje nk kne settle klau nk kawen kt luar negeri...huhuhu

semlm plak baru tmbah lg decoration kt guestbook sbb nk bg lg cantik & final touch akan dibuat 2-3 hari seblum reception day sbb aku nk tampal gmbar nikah kteorg kt cover dpn guestbook tu... 

Front Cover Handmade Guestbook


D.I.Y Guestbook by ME & Stationary utk tetamu conteng2 tampal2

 
lain2 perkara yg still x settle lg mcm baju nikah yg blum beli sbb tgh survey fesyen2 muslimah yg x menjolok mata..pastu veil, tudung & baju melayu lelaki pun nk kne beli yg sedondon sbb klau nk tempah ikut saiz kteorg mmg dh x sempat lgpun mahal sesgt habaq kat hang!!! beli yg dh siap lg jimat kos & boleh pkai lps nikah utk event2 lain sbb klau tempah mmg sah2 lah nmpk sgt baju nikah so nk pkai utk next time rsa x best plak...

Contoh baju nikah yg aku minat setakat ni

Simple but nice & paling penting boleh recycle utk event lain
                 

ok, i think thats all for today...ape2, will update later ya!!!

P/S: May Allah ease everything for our journey... 

Wednesday, September 18, 2013

Tips for Bride To Be...

1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul
utk mengelakkan tohmahan masyarakat. 
Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.

2. Jgn tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga
nama baik keluarga.

3. Jgn bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg
mempunyai niat tidak baik.

4. Jgn makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik
pelamin bagi mengelakkan perut buncit.

5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petai dan jering.

7. Jgn bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri
dari perkara sihir.

8. Jgn membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya
dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.

9. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi
dan boleh menyebabkan kencing manis.

10. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing
manis, lelaki tersebut menghadapi masalah berat tika bersama.

11. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.

12. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah
adat)

13. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan tidur meniarap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir.

14. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut kerana ia mengandungi
banyak toksid.

15. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga.

16. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.

17. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.

18. Belajar ilmu rumahtangga drpd org yg berpengalaman dan sudah
berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan
damai.

19. Jgn memuaskan nafsu dengan cara sendiri.

20. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan sehari.

21. Elakkan minum minuman keras dan merokok.

22. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak
berseri pada hari perkahwinan.

23. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat
kelamin.

24. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.

25. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.

26. Jgn makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak
stabil.

27. Jgn terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).

28. Jgn berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.

29. Jgn bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.

30. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.

31. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia
bertujuan utk menghangatkan lagi kemesraan.

32. Bilik lelaki atau wanita jgn dikosongkan. Mesti ada orang atau
ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dr dikhianati org.

33. Jgn buat kerja yg berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia
akan berasa penat dan mudah terjadi nya gangguan emosi.

34. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.

35. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti
kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak
segar.

36. Jgn cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.

37. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh
pengantin kerana tidak manis.

38. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain
bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.

39. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana
dikhuatiri hilang seri.

40. Kedua pengantin dilarng bercakap ketika bersanding kerana kurang
manis dipandang tetamu.

41. Jgn makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.

42. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan
menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.

43. Jgn makan bersulam air kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi buncit.

44. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi
menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

Saturday, July 20, 2013

Susunan Persiapan Perkahwinan...



Persiapan Kahwin..

Assalamualaikum dear all bloggers, readers & blog walking people out there...

Hari ni aku nk share kt korg sume separuh drp brg2 kawen yg aku dh shooopppiiinnggg & in shaa Allah dpt membantu korg2 or B2B kt luar tu utk dpt more ideas on wedding stuff yg korg perlu ade or siapkan menjelang hari bahagia...hehehehe...org lain duk sibuk dgn persiapan raya tp aku plak x rsa nk raya sgt sbb nk kne uruskan event of the year...

1st of all, korg kne sediakan buku nota (ala2 bku nota skolah) sbb penting utk korg senarai kan brg2 keperluan & perkara2 yg korg kne tempah so, u won't miss any important things including benda yg kecik2...as for example, 

  1. Butik Pengantin (Pelamin, Mekap, Baju Sanding & Aksesori)
  2. Katering (Jenis2 lauk pauk)
  3. Photography
  4. Sewa Dewan (ni klau korg x buat kt umah)
  5. Barang2 hantaran
  6. Perkhidmatan ukiran inai
  7. Entertainment (Musics / Kompang / MC / Photobooth / Guestbook)
  8. Kad Jemputan
  9. Doorgift 
  10. Kelengkapan Pernikahan / Fill in online form / HIV Test
  Ok, ni antara benda2 yg besar tp pastu korg kne buat plak point2 dlm tiap2 perkara tu supaya korg lebih nmpk ape yg diperlukan...sebagai contoh tambahan, aku ni jenis yg nk cut budget & spend money on certain important stuff only...so, aku akan buat survey keperluan2 ni sume based on my budget & good in quality...


Nk tahu  ape yg aku dh buat utk cut budget???...jwpan nye, aku byk buat D.I.Y utk separuh drp keperluan perkahwinan aku sendri...nasib baik lah aku x lantik dri sendri gak yg jd tukang masak, tailor baju nikah, ukir inai kt kaki & tgn , buat kad kawen, & photographer utk wedding sendri sbb aku ade sume skills tu...hahahahaha...mmg giler lah save duit hantaran...

tp mmg x logik lah klau aku nk bolot D.I.Y sume tu sbb aku kan PENGANTIN ...now, it's time utk korg cuci mata dgn gmbar2 plak ehhh???...semlm kan aku dh janji nk bg gmbar, so please enjoy even sikit je yg dpt aku upload...heeeeeeee~~~~~~ 

Barang2 utk D.I.Y Guestbook 

Potpourri utk Doorgift

Doofgift VIP

Antara bunga2 utk dijadikan gubahan hantaran
Bunga Telur, Bekas Pahar, Dulang Hantaran etc 

Friday, July 19, 2013

Gambar, Pictures, Images etc...Perlu ke???

Assalamualaikum my dear lovelies...
Salam 10th of Ramadhan


Haissshhh~~~
mcm mna lah baru sekrg aku perasan yg entry aku since this year langsung xde gmbar..patut lah mcm x best je nk scroll blog ni...hehehe...

harap maap ya bapak2 ibu2 semua nya...hahaha...aku ni asyik ambik gmbar tp xde satu pun nk duk attached dlm ni...kesian korg kne membaca tnpa sebarang selingan...mata kita memerlukan rest point a.k.a utk rehatkan mata drp juling itik sbb terpaksa bca ayat pnjg lebar yg boleh buat korg menguap ntah utk brape ribu lemon kali...

in shaa Allah, i'll try my best to attach atleast 1 or 2 pics per entry so u guys rsa seronok & teruja (bajet lg skali, mcm ade yg minat plak nk follow blog aku hari2)...even tough aku buat blog utk suka2 or nk share story mory aku yg kemungkinan besar ade kne mengena or dejavu dgn korg yg kt luar tu, tp aku still nk try buatkan blog ni berseri2 sbb encik MF mmg wajib kne buli utk bca entry2 ni sume...hahahaha...so, atleast ade lah benda yg boleh buat dia "terbuka" hati nk check blog aku ni...lalalalalalalala~~~

P/S : Encik MF gembira sbb aku berjaya ikut ckp dia...heeee~~~... (^___^)